”Mä en pääse mun koneeseen”

”Kone on hakkeroitu”

”Miten mun nyt käy?”

Tietokoneen tai läppärin kaappaus on bloggaajan ja digiyrittäjän pahin painajainen. Oletko koskaan ajatellut, mitä rakentamallesi blogille, liiketoiminnalle tai tulovirralle tapahtuu, jos sinun koneesi hakkeroidaan ja kaapataan?

Tarina siitä, kun bloggajan kone hakkeroitiinTarina siitä, kun bloggajan kone hakkeroitiin

Tyypillisin ajatus on, että ”ei mulle noin voi käydä, ne joiden koneet kaapataan, on menestyneitä ja rikkaita”. Ajatteles uudelleen. Lähipiirissäni on henkilö, joka rakentaa tällä hetkellä omaa blogia. Ihan tavallinen bloggaaja, jonka tulot tulevat verkkokurssien myynnistä sekä kumppanuusmarkkinoinnista.

Voisi luulla, että tällaisen tavallisen bloggaajan tiedot eivät ole niin houkuttelevia kuin kymmeniätuhansia euroja tienaavan. Mutta kyllä ne ovat. Kyseisen henkilön kone hakkeroitiin ja sillä kirjauduttiin toisen henkilön sähköpostiin.

Muistatko muutama vuosi sitten uutisoidusta viruksesta, joka lukitsi tietokoneen ja vaati lunnaita sen avaamiseksi? Aika haastava tilanne bloggaajalle tai yrittäjälle, jonka toimeentulo riippuu tietokoneesta.

Onko hakkereilta täysin mahdotonta suojautua?

Hyvällä virustorjuntaohjelmalla pääset jo kohtalaisen pitkälle mutta mitä osaavampia hakkereista tulee, sitä käyttökelvottomammaksi virustorjuntaohjelma käy.

Kuvittelitko, että pelkkä virustorjuntaohjelma riittää? Mietipä uudelleen

Miten pitkään olet valmis riskeeraamaan oman toimeentulosi?

Mitä enemmän maailma digitalisoituu, sitä monipuolisemmin hakkereilla on vaihtoehtoja ottaa koneesi haltuun. Tapasin oman digihemmoni helmikuussa Helsingissä.

Tiesitkö muuten, että sinun on mahdollista salata nettiyhteytesi siten, että hakkerit ja virukset* eivät edes pääse tietokoneelle asti? Kysyin digihemmoltani, miten hän on suojautunut hakkereita vastaan. Melkein arvasinkin, mitä hän vastaa.

Olen törmännyt VPN-termiin aikaisemminkin. VPN eli Virtual Private Network tarkoittaa suojattua yhteyttä sinun ja muun internetin välillä. Suojattu yhteys estää hakkereita seuraamasta sinua surffatessasi internetin laineilla. Luottokorttitietojen saaminen, kun shoppailet lempiverkkokaupassa, on käytännössä mahdotonta.

VPN:n avulla voit piilottaa oman IP osoitteesi sekä paikan, jossa olet. Tällläkin hetkellä istun Tarina siitä, kun bloggaja-valmentajan kone hakkeroitiinfyysisesti Suonenjoella mutta ”tietokoneeni” näyttäisi olevan Englannissa Berkshiressä. Viime viikolla läppäri puolestaan teki töitä Ruotsissa. 😀

Ole missä haluat älä siellä missä oikeasti olet

Voin vaihtaa tietokoneeni olinpaikkaa vaikka joka viikko ja matkustaa virtuaalisesti ympäri maailmaa. Tällä firmalla, kenen VPN verkkoa käytän, on palvelimia 145 eri kaupungissa 94 eri maassa.

Lentokentillä ja yleensäkin matkakohteissa tarjottava ilmainen wi-fi on tunnetusti yksi riskialteimmista paikoista joutua hakkeroinnin kohteeksi. Hankkimalla VPN-verkon omaan läppäriin, puhelimeen ja/tai tablettiin ja käyttämällä omaa VPN-verkkoa, tätä riskiä ei ole.

Matkoista puheenollen, matkabloggaajat tietävät, että matkaliput kannattaa joskus ostaa muualta kuin Suomesta. Siihen VPN on huippujuttu. Voit kirjautua Ruotsissa sijaitsevalle palvelimelle ja ostaa lennot Helsingistä Phuketiin. Voit parhaimmillaan säästää satoja euroja pelkissä lentolipuissa.

Tärkein asia VPN:sta on tämä: Se suojaa internet-yhteyden ja salaa kaiken tiedon jonka lähetät ja vastaanotat. Tällöin yksikään hakkeri ei pääse käsiksi tietoihisi.

P.s. Jos hankit ExpressVPN tämän linkin kautta, saat yhden ilmaisen kuukauden (ja niin saan minäkin 😉 )

Kannattaako VPN-verkkoon liittyä?

Noh, tilannehan on sama kuin vahinkovakuutusten ja lainaturvan tai korkokaton kanssa. Maksat mielenrauhasta. Olen kaksi kertaa 1,5 vuoden aikana ollut tilanteessa, jossa joko blogi tai verkko-osoite on ollut toimintakyvytön. Kummassakaan tapauksessa VPN verkosta ei olisi ollut hyötyä mutta se sai ajattelemaan asiaa suuremmassa mittakaavassa.

Hetkellisesti tällaisista tilanteista kyllä selviää mutta ilmaiseksihan näistä ei toivu. Nämä kaksi kertaa kuitenkin muistuttavat minua siitä, että bloggaajana ja digiyrittäjänä toimeentuloni tulee läppärini kautta. Jos se kaapataan tai hakkeroidaan, kuka tietää, miten pitkään joudun tekemään töitä saadakseni sen kuntoon. Ja saanko ollenkaan.

Mietipä hetki tilannetta, että koneesi kaapataan. Missä säilytät kaikkien ohjelmien salasanoja? Oletko tallentanut ne selaimen muistiin? Vai kenties Google Docsiin? Mitä tapahtuu, kun hakkerit saavat nämä tiedot käyttöön? Uskallatko edes ajatella, millaista tuhoa se aiheuttaa?

Kaikesta toipuu kyllä. Mutta jos olisin rakentanut omaa blogia 6 vuotta ja yhtäkkiä se olisi mennyttä, en tiedä haluaisinko aloittaa kaikkea enää alusta.

Huomioithan, että VPN ei ole sama asia kuin selaimen incognito. Incognito välilehden kautta tietojasi ei säilytetä

  • selaimen historiassa
  • evästeissä tai
  • hakuhistoriassa sen jälkeen, kun suljet incognito-välilehden.

Sen sijaan ladatut tiedostot ja tallennetut kirjanmerkit säilytetään. Vaikka surffailet incognitona, työnantajasi, internetpalveluntarjoajasi sekä käyttämäsi sivustot tietävät, missä surffailet.

Lopeta hölmöily

VPN ei ole ainoa keino suojautua hakkereilta mutta tällä hetkellä se on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin pelkkä viruksentorjuntaohjelma. Jos haluat varautua mahdollisiin hakkereihin ja säilyttää yöunesi, voin lämpimästi suositella ExpressVPN palvelua.

Ai niin. VPN tai mikään muukaan ei suojaa, jos hölmöilet* ja klikkailet tuntemattomen lähettämiä linkkejä tai availet omituisten sähköpostien liitteitä. Myöskään näihin ”1,00 € saat 1.500,00 € arvoisen taulutelevision” hommiin ei kannata lähteä mukaan. Ja muista ottaa se varmuuskopio Joka.Ikinen.Päivä.Kiitos.

Olen saanut toistuvasti sähköpostia osoitteesta, jota ei ole olemassa. Viestin otsikossa lukee aina nimeni mutta itse viestissä ei yhtään mitään. Liitetiedosto löytyy mutta arvaa vain lataanko sitä 😀

Olen pari kertaa lähettänyt viestiä takaisin tähän osoitteeseen mutta ei sieltä mitään vastausta kuulu. Pitänee keksiä jotain muuta hauskaa lähettäjän päänmenoksi…

Tarinan opetus

Onneksi henkilö, jonka sähköpostiin kirjauduttiin, huomasi hakkeroinnin ja ilmoitti ystävälleni nopeasti. Tiettävästi hakkeri ei saanut arkaluontoisia tietoja käyttöön eikä ennättänyt lähettää sähköpostia. Ystäväni laittoi koneen kiinni ja vie tekniikkatukeen, joka formatoi sen.

Vähintä, mitä voit oman tietoturvallisuutesi kohdalla tehdä, on hankkia digihemmo, joka vastaa akutteihin tilanteisiin sekä budjettia maksaa siitä, että blogisi, työsi ja toimeentulosi eivät haihdu kuin tuhka tuuleen.

**Osa tässä postauksessa olevista linkeistä on affiliate-linkkejä. Ostamalla ExpressVPN:n affiliate-linkin kautta, saan yhden ilmaisen kuukauden palvelun käytöstä, kuten sinäkin. Linkin klikkaaminen ei kuitenkaan aiheuta sinulle kuluja eikä minulle ilmaista kuukautta, joten voit rauhassa vierailla sivulla ja miettiä hankintaasi niin pitkään kuin haluat.

Suosittelen vain niitä tuotteita, joita olen itse testannut, käyttänyt ja todennut toimiviksi. Älä koskaan osta tuotetta, jos et ole varma, että siitä on sinulle apua tai et ole varma auttaako se sinua saavuttamaan tavoitteesi. Lue lisää affiliate-markkinoinnista täältä. **