Huijarisyndrooma – 20 vinkkiä miten päästä siitä eroon

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

”Samin ura oli kovassa nousussa. Kolmekymppinen mies johti teknologiayrityksessä omaa yksikköä. Hänen vastuullaan oli alaisia ja monen miljoonan budjetti.

Mutta Samilla oli jäytävän paha olla.

'Pelkäsin koko ajan, että kohta paljastun.'

Sami oli valittu johtajaksi samoille ihmisille, joiden työkaveri hän oli ollut pitkään. Samista tuntui, että esimiehenä hänen piti olla virheetön.

'En ollut töissä enää luonnollinen vaan jännittynyt perfektionisti. Yritin miellyttää kaikkia, ettei minua hylätä tai tuomita', Sami sanoo.

Hän kärsi huijarisyndroomasta.” (Lue koko juttu HS Elämän ja Hyvinvointi)

Jokainen tuntee olonsa joskus huijariksi. Tämä fiilis voi ilmetä muun muassa seuraavien tilanteiden johdosta:

  • alainen, työkaveri tai esimies moittii työsi jälkeä
  • asiakas on tyytymätön toimeksiannon toteutukseen
  • näet kilpailijan tekevän saman määrän työtä kuin sinä, mutta hän ansaitsee kolme kertaa enemmän
  • haluat kutsua itseäsi asiantuntijaksi, mutta asiat, ajatukset ja työt ovat levällään kuin jokisen eväät
  • näet muiden pääsevän eteenpäin urallaan ja alat vertaamaan itseäsi heihin.

 

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mistä huijarifiilis tulee ja annan sinulle helppoja työkaluja, miten pääset siitä eroon. Artikkelissa olevat vinkit eivät välttämättä riitä, vaan joskus huijarisyndroomasta eroon pääsemiseksi tarvitaan terapiaa.

Huijarisyndrooma – 20 vinkkiä miten päästä eroon ”vilpillisyyden” tunteesta

 

Yrittäjillä huijarisyndrooma on paha työkaveri, sillä silloin hyvin toimivat strategiat ja toimintamallit revitään auki ja tehdään uusiksi. Päätöksenteko tahmoo ja asiat venyvät.

Bloggaajilla blogiartikkeleiden julkaiseminen takkuaa. Pelko, että joku tulee ja lyttää artikkelin täydellisesti, turruttaa luovuuden. ”Sinä et tiedä yhtään, mistä sinä puhut!” Ehkä pahimmat sanat, joita bloggaaja tai yrittäjä voi kuvitella kuulevansa.

Kuulostaako tutulta?

Tutkimusten mukaan huijarisyndrooma on enemmän naisten kuin miesten ongelma. Varsinkin Suomessa tähän on helppo samaistua.

Naiset opetetaan pienestä pitäen olemaan kilttejä, tekemään enemmän kuin riittävästi ja kannustusten sijaan tytöt saavat osakseen pettyneitä katseita ja negatiivista palautetta:

Etkö vieläkään osannut tehdä sitä?”, ”Montako kertaa minun pitää sinulle tästä asiasta sanoa?”, ”Sinä se et koskaan kuuntele, mitä minä sanon”.

Mitä huijarisyndrooma aiheuttaa? Pahimmillaan sen, että yrittäjät, bloggaajat ja freelancerit luovuttavat ja jäävät paikoilleen. He jumittuvat eivätkä uskalla kasvaa ja kasvattaa liiketoimintaansa.

1. Hyväksy kuka olet

Jokainen meistä on ainutlaatuinen ihminen. Aina on olemassa joku, joka on

  • kauniimpi
  • hoikempi
  • varakkaampi
  • osaavampi
  • ystävällisempi

kuin me. Emme kuitenkaan voi verrata itseämme muihin. Emme ole kaikki samanlaisia. ”Jos kala arvostellaan sen perusteella, miten hyvin se kiipeää puuhun, kala oppii että se ei ole koskaan riittävän hyvä.”

Jokainen on epätäydellinen. Täydellisen kaunis nainen voi olla sottapytty kotona. Täydellistä kieltä kirjoittava kirjailija voi jättää puoliksi syödyt leivät homehtumaan.

2. Puhu muille, jotka tuntevat samoin

En välttämättä puhuisi asiasta Facebook-ryhmässä, jossa on tuhansia potentiaalisia asiakkaita. Puhu läheisen ystävän kanssa. Saatat yllättyä hänen tuntevan joskus samoin.

Suomesta en ole löytänyt Facebook-keskusteluryhmää, jossa aiheesta voisi vapaasti keskustella. Mikään ei kuitenkaan estä sinua perustamasta ryhmää, jos kaipaat vertaistukea. Muista kertoa ryhmästä myös minulle =)

3. Menestyneetkin ihmiset kokevat huijarisyndrooman

Kaikki, myös menestyneet, epäilevät joskus kykyjään. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Olemme samassa veneessä Rosa Meriläisen kanssa. Tunnettu ja menestynyt kirjailija ja poliitikko. Kukapa olisi uskonut.

'Työelämän vaatimukset ovat aika epämääräisiä. Ihmiset eivät tunnista, ovatko he tarpeeksi hyviä ja päteviä työssään. Moni miettii, että mitä jos olenkin vain kupla', Meriläinen sanoo.

Hän itse kärsi huijarisyndroomasta jo lukioiässä.

'Kirjoitin silloin päiväkirjaani siitä, miten pelkäsin ihmisten huomaavan, että olenkin ihan tavallinen ja epävarma. Etten olekaan älykkö enkä pohdi kaiken aikaa filosofisia.'”

4. Pidä menestyspäiväkirjaa

Vaikka oletkin epätäydellinen ja teet toisinaan virheitä (kuten minäkin), olet takuuvarmasti onnistunut ja tulet onnistumaan myös tulevaisuudessa.

Listaa itsellesi ylös niin paljon onnistumisia kuin vain muistat. Vaikka onnistuminen olisi kuinka pieni tahansa, kirjaa se ylös.

Osta vaikka Tigerista pieni vihko, jota voit kuljettaa mukana käsilaukussa. Onnistuminen voi tulla eteesi milloin tahansa. Kun koet huonommuuden tunnetta tai tuntuu, että kaikki menee päin mäntyä, ota vihko esille ja lue kaikki onnistumiset ääneen.

5. Iloiset uutiset -kansio

Perusta sähköpostiin kansio vain hyville uutisille ja palautteille. Joka kerta, kun asiakas lähettää sinulle positiivisen palautteen, siirrä kommentti tähän kansioon. Lue palautteet läpi kerran kuussa.

31 asiaa, joita voit tehdä, kun bisness on hiljainen

Lue lisää: 48 keinoa edistää liiketoimintaa, kun on hiljaista

6. Poista negatiiviset kommentit

Muista, että kommentin ja kiusaamisen ero on häilyvä. Jos koet tulleesi kiusatuksi, ota kuvaruutukopiot ja kävele poliisiasemalle. Aikuiset joutuvat kiusaamisen kohteeksi siinä missä lapsetkin.

Sinun ei ole pakko lukea negatiivisia kommentteja eikä varsinkaan julkaista niitä blogissasi. Poista ne ja unohda.

Varaudu siihen, että tulet aina saamaan negatiivista palautetta. Välttämättä negatiivinen palaute ei edes koske sinua, mutta satuit sopivasti ”tulilinjalle”. On helppo purkaa pahaa oloa anonyymisti. Valitettavasti.

Älä vastaa negatiiviseen palautteeseen tai jos vastaat, kirjoita jotain tällaista:

Hei, suuret kiitokset sinulle palautteestasi ja kommentistasi. Arvostan suuresti ihmisiä, jotka uskaltavat rehellisesti ja avoimesti kertoa oman mielipiteensä julkisesti, omalla nimellään ja kasvoillaan. Hyvää jatkoa sinulle.

Lue lisää: Mahtavaa! Sisältöäni varastettiin!

7. Älä vertaa itseäsi muihin

Huijarisyndrooma syntyy hyvin usein vertailun tuloksena. Vaikka olen onnistunut menestymään bloggaamalla, silti kuuntelen ja vertaan itseäni niihin, jotka menestyvät minua enemmän.

Tästä seuraa nopeasti se, että kuvittelen olevani kykenemätön onnistumaan. ”Jos hän menestyy, miksi minä en menesty? Mitä hän tekee eri tavalla kuin minä? Mitä minä en vain tajua/osaa?

Itsesabotaasia parhaimmillaan (tai pahimmillaan). Kiva ajatella näitä ajatuksia viikkoa ennen verkkovalmennuksen lanseerausta… 😀

Keskity vain itseesi ja omaan tekemiseesi. Unohda kilpailijat. Jokaisella on mahdollisuus menestyä, mutta niin pitkään kuin arvostelet itseäsi ja vertaat itseäsi muihin, kaivat omaa kuoppaasi. Menestynyt kilpailija on saattanut rakentaa omaa blogiaan tai liiketoimintaansa 5 vuotta, kun sinä olet tehnyt samaa vasta vuoden.

Keskity itsesi kehittämiseen. Se on parasta pääomaa, jota voit hankkia tulevaisuutta ajatellen.

8. Ole itsellesi armollinen

Jokainen tekee virheitä. Jokainen on epätäydellinen. Perfektionismi on vaaraksi sinun henkiselle, fyysiselle ja mentaaliselle olemuksellesi. Anna itsellesi anteeksi.

Sitä paitsi lukijat luottavat sinuun ja uskovat sinua enemmän, kun myönnät tehneesi virheitä. Pointti on, miten korjaat virheet.

9. Pidä lomaa

Viikko ilman puhelinta, läppäriä ja mediaa on puhdistavaa. Jos viikko tuntuu liian pitkältä ajalta, soita kaverille ja käykää pitkällä lounaalla tai kahvilla. Vietä päivä telkkarin ääressä tai varaa aika kasvohoitoon.

Sillä mitä teet, ei ole väliä. Sen sijaan sillä, että lähdet työpöytäsi äärestä pois, on merkitystä. Kahden vapaapäivän jälkeen omat sormet syyhyävät jo päästä takaisin töihin. 🙂

10. Hanki lisää itseluottamusta

Jos epäilet omaa ammattitaitoasi tai kykyäsi auttaa muita, huijarisyndrooma pulpahtaa pintaan nopeammin kuin ehdit järveä sanoa. Itsetunnon alenemisella onkin suuri merkitys huijarisyndrooman esiin tulossa.

Lue myös tämä: TOP 5 keinoa tehdä blogin lukijoista sitoutuneita asiakkaita

Haastavaa on se, että itsetunto voi alentua myös muilla elämänalueilla mutta vaikuttaa olennaisesti kykyysi tehdä töitä.

Kun kaipaan itsetunnon kohotusta, katson yleensä tämän videon:

Tai kuuntelen tämän kappaleen:

Muista. Kaikki näistä upeista naisista näillä videoilla ovat tavallisia ihmisiä. Heillä oli unelma ja he eivät luovuttaneet ennen kuin unelmasta tuli totta. Se mitä näemme on vain vuosien työn tekemisen tulos. Kaikki se työ, jota vuosien ajan teemme ”kulissien” takana, pulpahtaa yhtenä päivänä pintaan.

11. Virheiden tekeminen ei tee sinusta huijaria

Olen sanonut tämän jo aikaisemmin mutta sanon sen vielä. Kukaan – et sinä enkä minä – ei ole täydellinen. Me kaikki teemme virheitä. Nyt on aika hyväksyä se.

Kun hyväksyt epätäydellisyytesi ja kykysi tehdä virheitä, iso taakka poistuu harteiltasi.

Kyse on enemmänkin siitä, mitä teet sen jälkeen KUN huomaat tehneesi virheen.

12. Jokainen teeskentelee jotain

Naiset meikkaavat ja laittavat hiuksia kauniisti. He eivät kuitenkaan näytä siltä joka hetki ja joka päivä. He haluavat olla jotain muuta kuin luonnostaan ovat.

Kaikki teeskentelevät jotain. Kuinka monta kertaa olet lukenut blogiartikkelin ”Miten saat 10 000 lukijaa 30 päivässä?”

Vaikka lukijoita olisi 5 500, pyöristyssääntöjen mukaan on hyväksyttävää sanoa, että blogilla on ”melkein” 10 000 lukijaa.

13. Uskolliset seuraajat eivät pysty oppimaan sinulta

Kun tunnet itsesi huijariksi, lopetat loistavan sisällön luomisen. Lopetat, koska koet, että sisältö ei ole riittävän hyvää tai merkityksellistä. Se ei kuitenkaan ole totta.

Informaatiota on pilvin pimein olemassa. Osa on ilmaista ja osa maksullista. Mutta se ei tarkoita, että sinun informaatiosi olisi huonompaa kuin muiden.

Me kaikki olemme erilaisia ihmisiä. Opimme eri tavoille. Kuulemme ja näemme eri asioita. Sinun yhteisössäsi on niitä ihmisiä, jotka rakastavat tapaasi tuottaa sisältöä.

He rakastavat sinun näkökulmaasi ja oivalluskykyäsi. Siksi he seuraavat sinua. Siksi he lukevat artikkeleitasi. Ja siksi on todella tärkeää, että sinä tuotat omanlaistasi sisältöä omalle yhteisöllesi.

Lue lisää: Näin rakennat blogin alle 100,00 eurolla

14. Kohtele blogiasi/yritystäsi kokemuksena

Toisinaan onnistumme ja toisinaan emme. Epäonnistumisista ja virheistä voimme oppia paljon. Muistele hetki alkuvuotta. Millaisia virheitä teit alkuvuodesta? Muistatko? Nyt tiedät, että samoja virheitä ei kannata tehdä toista kertaa.

Kun teemme virheen kerran jossain asiassa, opimme. Jos teemme saman virheen toisen kerran, kyseessä on henkilökohtainen valinta.

Blogisi/yrityksesi on olemassa, koska haluat sen olevan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se tulee olemaan täällä ikuisesti. Osa yrityksistä menee konkurssiin, osa blogeista ei koskaan kasva riittävän suuriksi.

Mutta kaikki se kokemus ja oppi mitä saat, auttaa sinua tulevaisuudessa eteenpäin. Kaikki se tietotaito, jota olet saanut elämäsi varrella, on auttanut sinua pääsemään tähän hetkeen.

Kaikki se tietotaito, jota saat tulevaisuudessa, mahdollistaa nopeamman, menestyksekkäämmän ja inspiroivamman onnistumisen.

15. Kehu sisäistä ammattilaista

Kirjoita ylös kaikki ammatilliset asiat, joissa olet hyvä. Oletko kärsivällinen haastavien asiakkaiden kanssa? Kirjoita ylös. Osaatko kirjoittaa inspiroivia viikkokirjeitä, joista saat viikoittain positiivista palautetta? Kirjoita ylös.

Älä odota kehuja muilta vaan kehu itseäsi. Se ei ole itsekkyyttä tai itserakkautta vaan aitoa ja vilpitöntä oman osaamisen tunnustamista.

Jos odotamme koko ajan muiden kehuja, joudumme odottamaan loppuelämämme.

Lue myös tämä: 5 keinoa, miten hyödynnät blogia brändin rakentamisessa

16. Nouse ylös ja tanssi

Tai kuten eräs nimeltä mainitsematon henkilö minulle aina sanoo:

Perse ylös penkistä ja sheikkaa!” 😀

17. Katso hauska video

18. Katso motivaatiovideo

19. Kävele luonnossa

Luonnon ihmeitä ei voi vähätellä. Jo 30 minuuttia luonnossa alentaa stressitasoa ja virkistää mieltä.

20. Kuuntele musiikkia

Hyvä musiikki saa mielen virkeäksi. Kerää YouTubeen lista hyvää musiikkia ja kuuntele sitä aina, kun haluat korottaa fiilistä. Listalla ei tarvitse olla kuin 10 parasta fiiliksen nostattajaa.

”Sinun täytyy vain uskoa, että pystyt tekemään jotain, mitä kukaan muu ei ole koskaan tehnyt.”

 

”Mahdoton on vain pieni sana. Pienet ihmiset, jotka eivät koskaan pystyisi siihen mitä sinä teet tänään, sanovat asioiden olevan mahdottomia.

Mutta sinä tiedät, että mikä tahansa on mahdollista.

Tarvitaan vain päättäväisyyttä, kärsivällisyyttä, luovuutta ja avoimuutta tehdä uusia asioita. Tai tehdä vanhoja asioita uudella tavalla.” -Tiia Konttinen

 

Testaa ja kokeile listasta muutama asia tai vaikka yksi per päivä. Käy kommentoimassa ja kertomassa, mitä kokeilit ja millaisia tuloksia sait. Vinkit ovat kaikkien kokeiltavaksi, vaikka huijarisyndroomaa ei kokisikaan. 🙂

Huijarisyndrooma - 20 vinkkiä miten päästä siitä eroon

Huijarisyndrooma - 20 vinkkiä miten päästä siitä eroon

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: