Kolme kuukautta henkilökohtaista talousprojektia on takana. Ihan käsittämätöntä, miten nopeasti tämä aika menee.

Kaikkihan lähti liikkeelle tästä kirjasta.

Pakko on myöntää, että talousprojektin suunnittelu on jäänyt vähäiselle arjen ja työn jalkoihin. Mutta olen silti todella tyytyväinen tähän astisiin saavutuksiin.

Henkilökohtainen talousprojekti 3 kuukauden merkkipaalu

 

Ensisijaisesti olen ottanut ruokaostokset syyniin. Keskimäärin meidän perheessä (1 aikuinen, 2 teini-ikäistä lasta + 2 kissaa) viikossa kuluu rahaa 145,00 €. Tavoite on ollut nipistää tuosta edes vähän pois ja laittaa säästynyt raha säästöön.

Tämä tekniikka on toiminut hyvin ja varsinkin toissa viikko on siitä upea esimerkki 🙂

Mitä olen oppinut 12 viikon aikana?

Yhä edelleen minua hämmästyttää se, miten paljon saadaan aikaan pieniä muutoksia tekemällä. Diesel-kulut ovat puolittuneet jo pelkästään sillä, että asioiden hoitaminen tulee tehtyä jalan. Toki meillä on se etu, että asumme ihan keskustassa mutta aikaisempaan verrattuna, autolla ajamista keskusta-alueella on vähennetty ja roimasti.

Keskimäärin säästöä syntyy dieselissä 25,00 € kuussa.

Ruoka- ja ostoslistojen suunnittelu kannattaa. Tästä voit ladata yksinkertaisen ruokasuunnitelma-listan

Ilman, että viikon ruokalistan suunnittelee etukäteen ja tekee sen pohjalta ostoslistan, ruokakauppaan kulutettu summa on (meidän perheessä) vähintään 25,00 € suurempi. Kuukaudessa puhutaan kuitenkin jo 100,00 € ylimääräisestä menosta.

Kahdella pienellä muutoksella olen saanut säästettyä jo 125,00 € kuussa rahaa. Vuodessa puhutaan jo 1.500,00 €.

Poissa silmistä poissa mielestä

Kun rahaa säästyy jostain, siirrän sen välittömästi sellaiselle tilille, joka ei ole näkyvissä. Tällä tavalla ylimääräinen raha ei polttele taskuja, eikä sitä tule kulutettua. Keskustelin viime viikolla erään henkilön kanssa ja puhuimme vaateostosten tekemisestä.

Hän mainitsi minulle, että on pystynyt vähentämään vaateostosten tekemistä, koska rahaa ei ole ollut. Tavallaan se on hienoa, että vaatteita ei osteta luotolla mutta todellinen muutos tapahtuu vasta, kun hän pystyy menemään vaatekauppaan vaikka tilillä onkin rahaa, ja silti ei osta mitään.

Itsensä huijaaminen ei auta ketään selättämään taloushuolia. Itselle on oltava rehellinen, on itse otettava vastuu omasta rahankäytöstä, ennen kuin muutos voi oikeasti lähteä käyntiin.

Pikamuutos vs. pysyvä muutos

Muutoksen alussa tarvitsemme ns. pikavoittoja, jotta motivaatio pysyy yllä. Mutta emme saavuta pysyvää muutosta, juoksemalla vain pikavoittojen perässä.

Pikavoittoja (tai pikamuutoksia) ovat mm.:

 • 150,00 € viikossa extra rahaa
 • 50,00 € veikkausvoitto
 • 300,00 € lahjoitus isovanhemmilta
 • 250,00 € pikavippi
 • ja niin edelleen.

 

Nämä toki auttavat hetkellisesti mutta pysyvää muutosta niillä ei saada aikaan.

Muutoksesta tulee pysyvä, kun:

 • pitäydyt budjetissa
 • teet konkreettisia toimenpiteitä kulujen ja menojen vähentämiseksi
 • teet konkreettisia toimenpiteitä lisätulojen saamiseksi
 • mietit etukäteen isoja ostoksia ja säästät niitä varten rahaa
 • pohdit ostoksia myös verotuksen näkökulmasta; voitko hyödyntää ostosta verotuksessasi
 • ja niin edelleen.

 

Extra rahaa tulee myös huomaamatta

Monet saavat tililleen extrarahaa myös täysin huomaamatta. Syy, miksi ihmiset eivät kiinnitä näihin huomiota, on mm. se, että kaikki ostokset tehdään kortilla. Jos korttina on joku muu kuin Visa Electron, tilin saldo ei koskaan vastaa todellista tilannetta.

Kortilla ostaessa kaupat ajavat ostokset 1 – 4 päivän viiveellä; toisin sanoen tänään tekemäsi ostos voi lähteä konkreettisesti tililtäsi vasta 4 päivän kuluttua. Koska tilin saldo ei vastaa todellista tilannetta, tilien ylitykset ovat helppoja ja todella yleisiä.

Jos extra rahan suuruus on muutamia kymppejä tai korkeintaan sata euroa, sitä ei huomaa, ellei tilitietoja käy aktiivisesti seuraamassa.

Hämmästyin omalla kohdallani sekä asiakkaiden kohdalla useasti sitä, että tilille saattaa tulla vuodessa jopa tuhansia euroja ylimääräistä rahaa. Silti se häviää sieltä nopeasti tuhka tuuleen.

Mitä tämä extra raha on?

 • veikkausvoittoja, jotka ohjataan suoraan tilille
 • vakuutuskorvauksia
 • veronpalautuksia (noh, tämä nyt aika useasti huomataan)
 • syntymäpäivä-, hääpäivä- tai joululahja rahaa
 • lomarahaa tai lomaltapaluu rahaa (jos iso korvaus, se huomataan kyllä)
 • verkkokauppaan palautettavat tuotteet (osa verkkokaupoista palauttaa rahat, osa vähentää laskusta)
 • vesi- ja sähkölaskujen tasaukset (näistä ei tule konkreettisesti rahaa tilille vaan seuraavassa kuussa lasku on pienempi)
 • S-bonukset ja plussapisteet

 

Mitä tälle rahalle tulisi tehdä?

Ensin huomioida, että ylimääräistä rahaa tulee tilille. Toiseksi siirtää se toiselle tilille ja kerryttää esim. 2 kuukaden ajan. Kolmanneksi jakaa se vähintään 3 yhtäsuureen osaan; 1/3 pitkäaikaiseen säästöön, 1/3 lainojen ylimääräisiin lyhennyksiin ja 1/3 voidaan hurvitella perheen kesken.

Henkilökohtainen talousprojekti : Saavutukset

 1. Henkilökohtaiset sijoitukset 300,00 € + ylimääräistä rahaa 400,00 € = 700,00 €
 2. Budjetti pysynyt koossa
 3. Ruokamenot pienentyneet keskimäärin 30,00 € / viikko
 4. Diesel menot pienentyneet keskimäärin 25,00 € / viikko

 

henkilökohtainen-talousprojekti-3-kk-merkkipaalu

 

On mahtavaa huomata jälleen kerran, että pienistä puroista kasvaa pitkällä aikajänteellä isoja virtoja. Jos ajattelen, että olisin laittanut 120,00 € joka kuukausi säästöön, ajatus olisi tuntunut mahdottomalta.

Mutta nyt, kun olen seurannut budjettia, laittanut ruokabudjetista ylijäämän erilliselle tilille ja ylimääräiset rahat sijoittanut, olen onnistunut 3 kuukaudessa saamaan rahaa kokoon jo yli 1.000,00 €.

P.s. Veroilmoitus ei ole vieläkään tullut 🙁

 

 

Yrityksen sijoitukset

Kuvaruutukopiota ei tällä kertaa ole mutta yrityksen sijoitusten arvo on 3,53 % plussalla. Henkilökohtaisten sijoitusten arvo on 0,51 % miinuksella.

 

Seuraavan 3 kuukauden tavoitteet

Seuraavan kolmen kuukauden aikana tavoitteena on saada vähintään 360,00 € säästettyä ruokamenoissa. Tulen myös etsimään muita säästökohteita lisää.