Syyskuun on melkein jo puolessa välissä ja paljon on ehtinyt tässäkin kahdessa viikossa tapahtua.

Viime viikko meni täysin töiden tiimellyksessä, verkkovalmennuksen lanseerauksessa sekä kirjanpitomateriaalin työstämisessä.

Kahden menneen viikon jaksolle osui myös synttärit, joiden johdosta ruokabudjetti ylittyi yhteensä 25,00 €. Sallittakoon tämän kerran 😉

the-projekti-viikot-8-9

Lisätuloa tulo odotetusti vesilaskun tasauksesta, joskin summa yllätti, sillä normaalisti olen saanut vesilaskusta tasausta noin 350,00 € kaksi kertaa vuodessa. Eli 50,00 € on onnistuttu säästämään vesilaskuissa 6 kuukauden aikana lisää.

Meidän perheessä vettä käytetään todella säästeliäästi, mm.:

 • pyykkikone pyörii 1 – 2 kertaa viikossa
 • astianpesukone pyörii 2 – 3 kertaa viikossa
 • suihkussa käydessä ja hampaita pestessä vesi ei juokse turhaan, eli vettä käytetään vain sen verran kuin tarvitsee.

 

Säästöä on kertynyt tilille 455,00 € (53,00 € + 402,00 €) edestä ja tuo olisi hyvä jälleen sijoittaa. Mutta. En ole ehtinyt lukea Tonyn kirjaa paljoakaan eteenpäin, joten sijoittamiseen tähtäävä allokaatio* on tekemättä. Palaan tähän hetken päästä lisää.

Verotuspäätös

Verotuspäätökset tipahtelevat postiluukuista näinä päivinä. Itselleni ei verotuspäätös ehtinyt vielä tulla tähän päivitykseen mutta laitan siitä tietoa heti, kun saan sen käsiini 😉

Eräs ystävistäni soitteli minulle tänään ja kertoi, että hän oli saanut veronmaksukyvyn alentumisvähennystä 400,00 € verottajalta, wuhuu! Muutamalta muultakin odottelen tietoa, onko verottaja antamassa hyvitystä ja jos on niin miten paljon.

Aiheesta lisää: Veronmaksukyvyn alentumisvähennys: Jopa 1.400,00 € enemmän rahaa perheille.

Rahastosijoitukset

Kaksi viikkoa sitten lupailin kertoa, miten rahastoilla menee. Nordean rahaston tilanne on otettu tänään, sillä en löytänyt kuun vaihteessa ottamaani kuvaruutukopiota 🙁

Jatkossa teen rahastokatsauksen aina kuun vaihteessa.

Nordean tilanne (firman rahat):

Henkilökohtainen talousprojekti viikot #8 – #9

Nordnetin tilanne (omat rahat):

Henkilökohtainen talousprojekti viikot #8 – #9

Himpun verran ollaan tappiolla mutta Nordnetin rahastot ovat olleet voimassa niin vähän aikaa, että tilanne on odotettu.

Mutta nyt on terästäydyttävä ja luettava Tony Robbinssin kirjaa eteenpäin, sillä ylimääräistä rahaa kertyy tilille ja se olisi hyvä saada sijoitettua.

Lue lisää: Kirja-arvostelu Tony Robbins; Raha – Peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen

Lue lisää: Nordnet – 6 kuukaudessa lähes 1.000,00 € sijoitukset

Allokaatio

Allokaation määrittelyssä on olemassa hienot termit mutta käytännönläheisenä ihmisenä haluan purkaa allokaation mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon.

Allokaatio tarkoittaa sitä, että sijoitukset jaetaan eri ”kohteisiin” eli omaisuuslajeihin. Omaisuuslajeja ovat mm.:

 • sijoitusasunnot
 • metsäsijoitukset
 • osakkeet
 • rahastot
 • indeksilainat
 • johdannaiset

 

Allokaatiolla pyritään löytämään jokaisen henkilökohtaisen riskinsietokyvyn mukainen tasapaino eri omaisuuslajien välille.

Esimerkiksi, jos olen varovainen sijoittaja, enkä halua ottaa suurta riskiä sijoituksissani, hankin sijoitussalkkuuni enemmän korkopainotteisia sijoituksia kuin osakepainotteisia.

Sen sijaan, jos olen valmis ottamaan paljon riskiä, sijoitussalkussani tulisi olla enemmän osakkeisiin painottuvia sijoituksia kuin korkoihin painottuvia.

Yksi pankissa oppimani nyrkkisääntö:

Riski ja tuotto kävelevät aina käsi kädessä. Mitä enemmän haluat tuottoja, sitä enemmän sinun on oltava valmis ottamaan riskiä. (tosin, Tony pyrkii kirjassaan kumoamaan tämän väitteen.)

Sijoituksiin käytettävä raha

Raha, jota sijoitan on ns. ylimääräistä rahaa, eli se tulee normaalin kuukausitulojen päälle. Omalla kohdallani näitä tuloja ovat mm.:

 • vesilaskun tasauslasku (konkreettisesti en saa rahaa tililleni vaan maksan vuokraa vähemmän, erotus menee säästöön)
 • vakuutuskorvaukset (lasten lääkekorvaukset kaksi kertaa vuodessa)
 • veikkausvoitot (ne hurjat euroset, joita silloin tällöin tilille tulee 😀 )
 • lahjarahat (omat, lasten menee toisaalle)

 

Koska sijoitan normaalin kuukausielämisen ulkopuolisia rahoja, olen valmis ottamaan näillä isoakin riskiä. Siksi painotan omassa allokaatiossani tällä hetkellä enemmän osakkeita kuin korkoja. MUTTA. Tähän voi hyvin todennäköisesti tulla muutos, kunhan pääsen lukemaan Tonyn kirjaa ajan kanssa.

Tästä taitaakin tulla syyskuun tavoite.

Seuraavat sijoitukset teen vasta sen jälkeen, kun tiedän, mikä on Tonyn suosittelema allokaatio. Välttämättä en noudata (tai en pysty noudattamaan) allokaatiota 100 % mutta haluan silti tietää sen, ennen seuraavia sijoituksia.

Jes! 9 viikkoa henkilökohtaista talousprojektia on takanapäin ja tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä.