Kukapa bloggaaja ei haluaisi nähdä oman blogin menestyvän. Kukapa ei haluaisi herätä siihen todellisuuteen, että blogissa vierailee nelinumeroisia kävijämääriä päivittäin. Kukapa ei olisi joskus unelmoinut tilanteesta, että yritykset ottavat yhteyttä ja haluavat tehdä yhteistyötä, koska blogi vain on yksi Suomen (tai maailman) parhaista.

Olet varmasti lukenut kymmeniä eri postauksia ”miten tehdä blogista suosittu” ja yrittänyt tehdä vinkkien mukaan. Silti suositut blogit porskuttavat eteenpäin ja sinun blogisi pysyy yhä paikallaan.

Ei ole sinun syysi, jos blogisi ei ole suosittu. Tässä on syy….

Sinulle jaetaan latteuksia, niitä vinkkejä, jotka saattavat toimia (mutta todennäköisesti eivät), koska eihän kukaan kaipaa kilpailijoita. Jos joku on löytänyt loistavan keinon, miten omasta blogista on tullut suosittu, miksi hän lähtisi siitä kailottamaan muille?

Tätä postausta varten keräsin Googlesta taustatyönä listan vinkeistä, joita muut bloggaajat ovat vuosien varrella antaneet (käytä omalla vastuulla):

 1. Aloita työskentely jo ennen kuin blogi on avattu
 2. Verkostoidu
 3. Työskentele kuin viimeistä päivää
 4. Ole kärsivällinen, äläkä luovuta
 5. Suuret, valoisat ja hyvälaatuiset kuvat
 6. Laadukas teksti
 7. Persoonallinen kirjoittaja
 8. Siisti ulkoasu
 9. Banneri, joka jää mieleen
 10. Lisää blogi Blogloviniin
 11. Ole intohimoinen
 12. Jatkuva päivittäminen
 13. Jatkuva uudistuminen
 14. Ole avoin
 15. Suunnittele ennen kuin toimit
 16. Sisältö ratkaisee kaiken (tässä vinkissä sisällöllä tarkoitettiin kuvia ja bloggaajan kuvaustaitoa)
 17. Ole läsnä ja levitä sanaa
 18. Ole oma itsesi
 19. Ole aktiivinen
 20. Etsi oikeat yhteistyökumppanit
 21. Älä kerro tarinoita
 22. Kirjoita pitkiä postauksia lyhyen sijaan
 23. Älä yritä olla täysin omaperäinen
 24. Ota bloggaaminen vakavasti
 25. Käytä yhtä paljon aikaa blogin markkinoimiseen kuin kirjoittamiseen
 26. Tiedä kaikki aiheestasi
 27. Kirjoita vaikeasta asioista ymmärrettävästi
 28. Älä kirjoita latteita neuvoja

En tiedä sinusta mutta minusta nämä vinkit ovat aika latteita…. Ja fakta on, että eihän kukaan pelkillä vinkeillä ole omasta blogistaan suosittua tehnyt. Taustalla on aina (AINA) suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta, virheitä, epäonnistumisia ja onnistumisia. Eli käytännössä se tarkoittaa, jotta nämä yllä olevat vinkit toimisivat, sinun pitää lähteä soveltamaan niitä parhaaksi katsomalla tavalla omaan blogiisi.

Mutta se ei vielä riitä. On olemassa blogeja, jotka menestyvät muita helpommin. Minulta kysyttiin kerran, että kannattaako aloittaa kirjoittamaan blogia aiheesta, josta ei ole vielä yhtään blogia. Vastasin ei. Koska jos jostakin aiheesta ei ole vielä aloitettu blogia, aiheella tuskin on riittävästi lukijoita. Ja lukijoitahan me tarvitaan, jotta blogista tulee suosittu.

Mikä tekee blogista suositun?

Niin. Millainen on suosittu blogi? Kuka sen päättää? Miten siihen voi vaikuttaa? Yleisesti ajatellaan, että suosittu blogi on sellainen, jossa on x määrä lukijoita joka kuukausi ja x määrää seuraajia somessa. Mutta vain sinä voit lopulta määritellä, miten paljon x on. Jos annat muiden määritellä sen, et enää bloggaa koska itse haluat vaan koska sinun pitää saavuttaa se tavoite, jonka joku muu on määrännyt.

Itsensä ja oman blogin vertaaminen tällä hetkellä suosituimpiin bloggaajiin saa alitajunnan sabotoimaan koko bloggaamista. On aina helpompi luovuttaa, kuin tavoitella jotain, joka tällä hetkellä tuntuu mahdottomalta. Jos sinulla on somessa seuraajia 500 ja suosituimmalla bloggaajalla yli 300000, matka tästä hetkestä tuohon pisteeseen tuntuu ylivoimaiselta. Ja jos/kun lopulta saavutat tuon pisteen, kyseinen bloggaaja on jälleen sinua paljon pidemmällä.

Action Step:

 1. Määrittele itse oman blogin suosio
 2. Mikä tekee sinun blogistasi suositun?
 3. Mistä tiedät, että olet saavuttanut sen?

Miksi haluat suositun blogin?

Tämä on kysymys, johon kovinkaan moni bloggaaja ei halua tai pysty vastaamaan. He tietävät vain, että haluavat tehdä blogistaan suositun. Mutta miksi? Mitä hyötyä sinulle on siitä, että blogissasi käy kymmeniä tuhansia ihmisiä viikossa tai kuukaudessa? Mitä hyötyä lukijoille on siitä?

Pelkästään suosituksi tuleminen on tyhjä unelma, joka ei jaksa motivoida pitkään. Ja bloggaamisessa motivaatio on tärkeää. Siksi tarvitset bloggaamisen taustalle syyn, joka jaksaa kannatella sinua silloin, kun eteesi tulee vastoinkäymisiä, esteitä ja takapakkeja. Ja niitä tulee, usko pois.

Action Step:

 1. Kysy itseltäsi nämä kysymykset:
  1. Miksi suositun blogin omistaminen on minulle tärkeää?
  2. Mitä tapahtuu, jos en saa blogistani suosittua – ja miten jatkan silti bloggaamista?
  3. Miten voin onnistua tekemään blogistani suositun?
  4. Entä, jos blogistani tulee suosittu – miten jatkan silti bloggaamista?
 2. Vastaukset saattavat tulla viikon tai kahden aikana, joten ole itsellesi armollinen
 3. Vastaamalla näihin kysymyksiin, löydät syvemmän merkityksen bloggaamiselle, jonka avulla et luovuta ensimmäisen takapakin edessä.

Mihin mennessä haluat suositun blogin?

Haluan kaiken nyt, heti, piti olla jo. Kuulostaako tutulta? Mitä luulet, onko Suomen suosituin bloggaaja onnistunut tekemään blogistaan suositun yhdessä päivässä? Ei niin. Silloin sinäkään et siinä onnistu. On siis turha yrittää lyödä itseään ja blogiaan läpi päivässä tai viikossa.

Menestyvän ja suositun blogin rakentaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja konkreettista työtä. Suosittu blogi ei synny ilman bloggaajan omaa panosta. Jos et kahteen vuoteen näe kasvua blogin lukijamäärässä, jaksatko silti jatkaa eteenpäin? Monet suositut blogit ovat olleet olemassa vähintään 3 vuotta. Se ei tarkoita, että sinun pitää kirjoittaa blogia kolme vuotta ennen kuin blogistasi tulee suosittu mutta työtä se varmasti vaatii.

Action Steps:

 1. Päätä tarkka päivämäärä, milloin blogisi on suosittu (jonka määrittelit ensimmäisessä kohdassa)
 2. Mieti sen jälkeen 3 – 5 välitavoitetta ja päätä niille päivämäärät
 3. Tämä helpottaa sinua tsekkaamaan välillä, että olet menossa oikeaan suuntaan

Oletko valmis tekemään töitä blogin suosion eteen?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta. On vain kaksi vaihtoehtoa. Mitä pidempään mietit päätöksen tekemistä, sitä pidempään kestää, ennen kuin blogistasi tulee suosittu. Paras hetki aloittaa bloggaaminen oli viisi vuotta sitten. Toiseksi paras hetki aloittaa ja rakentaa suosittu blogi on nyt.

Jos olet oikeasti valmis ja halukas tekemään blogistasi suositun, tässä on siihen sopivat Action Stepit:

Action Stepit:

 1. Investoi aikaa ja rahaa omaan kehittymiseen
 2. Tee suunnitelma suositun blogin rakentamiseksi ja toteuta se vuoden 2018 aikana
 3. Tarkista kerran kuussa, että olet menossa kohti sitä, mitä oikeasti haluat
 4. Nauti matkasta

Oletko sinä kiinnostunut tekemään omasta blogistasi suositun? Miten sinä määrittelet suositun blogin?