Bloggaaja haastattelussa Yli pyykkivuorten Hanna

Bloggaaja haastattelussa Yli pyykkivuorten Hanna

** postaus julkaistu alunperin viikkokirjeenä huhtikuussa 2018 **

Tämän päivän postauksessa on Yli Pyykkivuorten bloggaajan Hannan haastattelu. Olen itse seurannut Hannaa reilun vuoden. Hänen tyylinsä kirjoittaa perhearjesta kolahtaa ja välillä syvältäkin. Omat kaksoset kun ovat samanikäisiä ”Matildan” kanssa.

Hannan perheeseen kuuluu aviomies sekä kolme lasta. Vuosi sitten Hanna pääsi Kaksplus blogiportaaliin bloggaajaksi, mikä tarkoittaa, että hän on palkkasuhteessa blogiportaaliin. Miten Hanna onnistui saavuttamaan tämän unelman? Noh, sen pääset lukemaan tästä viikkokirjeestä. Ole hyvä Hanna!

Bloggaaja haastattelussa Yli pyykkivuorten Hanna

Mikä sai sinut alunperin bloggaamaan?

”Mietin bloggaamisen aloittamista tosi kauan. Olen ammatiltani toimittaja ja rakastan valokuvaamista ja kirjoittamista, joten blogimaailma kiinnosti ja kiehtoi. Mietin kuitenkin, että jos ketään ei kiinnosta elämämme. Mietin, että mistä oikein kirjoittaisin edes. Mietin yksityisyyttä.

Keliakialiitto etsi bloggaajia alkuvuonna 2015. Meidän ”Aavan” keliakia oli juuri diagnosoitu. Minulla oli valtava palo kirjoittaa kaikesta, mikä liittyi keliakiaan. Hain ja pääsin Arjen murusia -ryhmäblogiin mukaan huhtikuussa 2015.

Heti alussa päätin mm. että lastemme nimet eivät näy blogissa. Bloginimet eivät siis ole heidän kutsumanimiään. Alussa en näyttänyt lasten kasvoja, mutta nykyään ne näkyvät. Mietin kuitenkin tarkasti missä yhteydessä ne näkyvät.

Innostuin ja avasin ihan oman blogin ryhmäblogin rinnalle. Blogini syntyi heinäkuussa 2015 ensiksi nimellä Yli pyykkivuorten, läpi lasikattojen. Myöhemmin jätin nimestä loppuosan pois.

Olin kummankin blogin avaamisen aikaan työttömänä muutettuamme Pirkanmaalle. Blogit toivat tärkeää täytettä myös ansioluettelooni. Innostuin heti blogimaailmasta; uudesta tavasta kirjoittaa, visuaalisuudesta, somemaailmasta ja bloggaajien yhteishengestä ja vertaistuesta.

Pääsin tammikuussa 2016 Kaksplussan blogiverkostoon ja huhtikuussa 2017 Kaksplussan blogiportaaliin. Jäin pois Keliakialiiton ryhmäblogista joulukuussa 2017, kun aikaa kahdelle blogille ei ollut enää.”

Miten määrittelet tavoitteellisen bloggaamisen?

”Koska olen ammatiltani toimittaja, pyrin ensimmäisestä postauksesta alkaen saamaan blogistani joskus sivutyön. Se onnistui yllättäen yhdessä vuodessa ja 10 kuukaudessa. Sitä ennen opiskelin bloggaamisesta kaiken, mitä tuli eteeni.

Bloggaaminen oli rakas harrastus, mutta halusin tietoisesti kasvattaa sillä myös ammattitaitoani. Blogi on myös ollut jokaisessa työhakemuksessani mukana työnäytteenäni, mikä vaikuttaa myös blogini sisältöihin merkittävästi.

Seuraan kävijämääriä, kehitän sometilejäni ja käyn erilaisissa blogi- ja somekoulutuksissa, joista osassa nykyisen tiedottajan työni kautta. Välillä kirjoitan vain siitä, mikä tuntuu hyvältä. Koko ajan en seuraa kävijöitä – välillä vain nautin harrastuksestani, jota se yhä enemmän on kuin työtä.”

Miten paljon käytät aikaa postausten suunnitteluun?

”En kovinkaan paljon. Minulla on päivätyö toisessa kaupungissa. Kirjoitan blogia välillä joka ilta, välillä joka toinen tai kolmas ilta. Usein mietin aiheita autoa ajaessani ja kirjoitan sitten parkkipaikalla ajatuksia ranskalaisilla viivoilla ylös.

Yhden luetuimmista postauksistani keksin Kaija Koon kirkkokonsertissa. Kirjoitin salaa äkkiä tärkeimmät asiat ylös, koska muuten olisin miettinyt niitä koko konsertin ajan, että en unohtaisi ja konsertti olisi mennyt osaltani sivu suun.

Minulla ei ole mitään postaussuunnitelmaa – kirjoitan fiiliksen mukaan. Kirjoitan siitä, mitä tapahtuu juuri nyt, esimerkiksi lapsen hassusta jutusta samalta aamulta.”

Jos aloittaisit kaiken alusta – aloittaisitko? Entä mitä tekisit toisin?

”Ehdottomasti aloittaisin! Olen iloinen, että mietin lasten yksityisyyttä niin tarkasti heti alussa. Olen myös iloinen, että aloitin bloggaamisen vasta 2015 enkä silloin, kun lapset olivat ihan pieniä.

Tämä on niin koukuttava harrastus, että on hyvä, että teen sitä nyt, kun lapset ovat jo aika isoja.

Alussa postaukseni olivat valtavan pitkiä eikä niissä ollut kuvia ja väliotsikoita. Niiden aiheet olivat ihan mitä sattuu. Toisaalta ne olivat aitoja, rentoja ja avoimia eikä niin mietittyjä kuin nyt. Toisaalta silloin niitä luki kuukaudessa 300 henkilöä, nyt niitä lukee 30 000.”

Joko luit tämän: Miten luoda ura sisällöntuottajana?

Bloggaaja haastattelussa Yli pyykkivuorten Hanna

Mitä yllättävää olet oppinut matkan varrella?

”En olisi ikinä osannut arvata miten tärkeitä ihmisiä saan ympärilleni muista bloggaajista. Muiden bloggaajien tuki, tsemppi ja ystävyys ovat kullanarvoisia. Muita bloggaajia löytää esimerkiksi Fcebookista bloggaajaryhmistä, jos ei kuulu esimerkiksi mihinkään verkostoon.

Blogiyhteistöiden maailma on myös ollut ihan uusi minulle. Merkittävin ajatus on se, että harmittaa, että niin moni bloggaaja tekee yhteistöitä esimerkiksi 25 euron tuotetta vastaan. Se aliarvioi blogien merkitystä markkinoinnissa ja on haitaksi koko blogigenrelle.

Omaa työtä täytyy osata arvostaa! On sata kertaa helpompaa ostaa itse 25 euron tuote kuin kuvata tuote (luonnonvalossa, mitä ei aina noin vain ole saatavilla), käsitellä kuvat, kirjoittaa ja jakaa postaus somekanavissa. Tuon hintainen tuote ei maksa tuotteen lahjoittavalle yritykselle juuri mitään. Älä myy osaamistasi pilkkahintaan!”

Miten tasapainotat bloggaamisen ja arjen?

”Blogi on elämäntapani ja harrastukseni, joka on mukana arjessa aika lailla koko ajan jollain tavalla. Välillä pidän päiviä, jolloin en avaa blogia ollenkaan. Perhe, ystävät ja liikunta eivät saa unohtua vaikka olisi kuinka koukuttava harrastus.”

Mikä bloggaamisessa on tällä hetkellä haastavinta?

”Välillä some ja blogi sitovat ja koukuttavat liikaa. En ehdi lukea kirjoja enkä katsoa telkkaria, mutta toisaalta se ei nyt haittaa, koska esimerkiksi lukijoiden kanssa keskustelu somessa on ihan mahtavaa!”

Miltä olo Kaksplussan bloggaajan on tuntunut?

”On ollut upeaa tutustua muihin bloggaajiin ja päästä bogikoulutuksiin. Olen tykännyt tosi kovasti! Portaalissa olo sitoo paljon, mutta tykkään, kun saan kirjoittaa blogityössä enemmän kuin työssäni tiedottajana.”

Minkä neuvon tai vinkin haluat antaa bloggaajalle, joka haaveilee blogiportaaliin pääsystä?

  • Usko unelmaasi.
  • Opiskele bloggaamista: lue, tutki ja kysele. Netti on täynnä ohjeita ja vinkkejä.
  • Katso, miten ihailemasi bloggaaja kirjoittaa.
  • Millaiset aiheet, otsikot, kuvat, ulkoasu, postausrytmi…
  • Pohdi tarkasti, millainen sinun blogisi on.
  • Mistä se kertoo, kenelle se on tarkoitettu, kuka sitä kirjoittaa?
  • Brändää itsesi!

”Mieti minkä portaalin lukijat haluaisivat lukea blogiasi. Etene pikkuhiljaa. Blogiyhteisö on loistava paikka opetella bloggaamista.

Kaikille portaali ei ole se oikea paikka. Itsenäisenä bloggaajana saat päättää enemmän esimerkiksi blogisi kaupallisuudesta kuin portaalin alla bloggaavana. Suhteuta bloggaaminen elämäntilanteeseesi. Portaali on työpaikka: haluatko, että blogi on sinulle työ vai haluatko, että se on harrastus, jota harrastat oman aikataulusi mukaan?

Portaalipaikkoja ei ole paljon. Olen yllättynyt ja onnellinen, että onnistuin unelmani toteuttamisessa. Se ei välttämättä olisi onnistunut ikinä. Tärkeintä on, että nautit bloggaamisesta. Tämä on paras harrastus!”

Saattaisit pitää myös tästä: Miten luoda visuaalinen brändi blogille?

Super-isot kiitokset Hanna haastattelusta. On ilo lukea blogiasi ja seurata teidän perheen arkea. Toivotan kaikkea hyvää koko perheelle!

Julkaistu kategoriassa: